شهرک غرب

محله شهرک غرب از محلات معروف و خوش‌نام شمال‌غربی تهران و جز مناطق خوش‌آب‌وهوا و مرفه‌نشین پایتخت ایران عزیز است. این محله واقع در منطقه ۲ و در محدوده پستی شماره ۱۴ شهرداری تهران بزرگ است. در این محله بیشتر از هرجای دیگر تهران، خانه‌های ویلایی با معماری خیره‌کننده‌ و متفاوت، اغلب به سبک غربی و خصوصا آمریکایی، ساخته شده از متریال و مصالح باکیفیت و به صورت متمرکز دیده می‌شود.

خیابان‌ها عریض و کوچه‌باغ‌ها مدرن و استاندارد طراحی شده‌اند. همچنین امکانات رفاهی، درمانی و خدماتی محله در وضعیت مطلوبی قرار دارند. تراکم جمعیت پایین و دسترسی به شاه‌راه‌های شهری آسان است. بافت این محله بیشتر مسکونی بوده و اماکن اداری و دولتی در آن کمتر به چشم می‌خورد. امنیت نسبتا خوب آن نیز جذابیت خاصی برای سکونت در آن ایجاد کرده است.

فهرست‌های این نوشته

پیشینه شهرک غرب

درمورد پیدایش این محله، باید گفت همه چیز از روستایی خوش آب‌وهوا و سرسبز شروع شد. «خُوَردین»، دهی که در زمان ناصرالدین‌شاه، ابتدا متعلق به املاک مستوفی الممالک بود. این روستا در آن روزگار با مدیریت کدخدا اداره می‌شد. ریش‌سفیدان نقش مشاور داشتند و مرجع حل اختلافات اهالی بودند.

در مورد نام روستا دو نظریه وجود دارد. دسته‌ای از زبان‌شناسان این اسم را به معنی «تپه یا برجستگی زمین» می‌دانند. دسته‌ای دیگر هم آن را به «خور یا خورشید» تعبیر کرده‌اند. این روستا در شش کیلومتری جنوب‌شرقی امام زاده صالح فرحزاد قرار گرفته و دو کیلومتر با ده‌ونک فاصله داشت. جمعیتِ ناچیز و کمتر از ۱۰۰ نفره‌اش، همه اَزدم مسیحی بودند.

در مورد پیدایش و توسعه شهرک غرب دو روایت تاریخی مطرح است. ما در بخش پیشینه این محله به هردو روایت اشاره می‌کنیم. چرا که با وجود بررسی اکثر منابع موجود، منبع معتبر مرجع و قابل دسترسی برای بررسی درستی صحت روایت اصلی دردسترس نداشتیم.

روایت اول

پیدایش

بعد از اشغال ایران توسط متفقین در زمان جنگ جهانی دوم و حکومت محمدرضا پهلوی، در شهریور ۱۳۲۰ پای اولین متخصصان و مستشاران خارجی جهت فعالیت در بخش‌های مختلف علمی، صنعتی و عمرانی برای مدرنیته کردن ایران نوین طبق برنامه‌ریزی شاه باز شد. آمریکایی‌ها که جز اصلی‌ترین این افراد بودند، در آغاز دهه ۴۰ خورشیدی عزم‌شان را برای ساخت شهرکی مشابه و مطابق الگوهای معماری و شهرسازی فرهنگ آمریکایی جزم کردند. پس از جستجو برای زمین مناسب جهت اجرای این تصمیم، کارشناسان آن‌ها روستای خوردین را برای اجرای این طرح بلندپروازانه مناسب دیدند.

بلوار خوردین در شهرک غرب
بلوار خوردین در شهرک غرب که نام روستای قدیمی خوردین را به یادگار نگه داشته است.

اراضی روستا تفکیک شدند و شرکت‌های بزرگ ساختمان‌سازی خارجی و داخلی، تحت نظارت مهندسین آمریکایی شروع به ساختن خانه‌های ویلایی و ساختمان‌هایی چند طبقه براساس مدل نمونه برج‌های مسکونی در ایالات متحده کردند. تا این شباهت در معماری و اصول شهرسازی مرهمی باشد بر زخم دوری از وطن ساکنین شهرک و همچنین آغازگر تلاشی برای تغییر چهره قدیمی تهران به شهری مدرن.

ابتدا این محله شهرک فرحزاد خوانده می‌شد. همان‌طور که گفته شد معماری و اصول شهرسازی براساس الگوهای غربی بود. بخش اصلی و مهم اجرای این طرح توسط آمریکایی‌ها اجرا شد. بعدها هم همان‌ها جمعیت غالب ساکنین این شهرک را تشکیل دادند. این موارد باعث شدند تا این محله به نام «شهرک غرب» شهرت یابد. با این وصف دیگر باید شبهه افرادی که تصور می‌کنند علت این نام‌گذاری بنا بر موقعیت جغرافیایی آن یعنی قرار گرفتن در غرب تهران است، برطرف شده باشد.

شروع ساخت و ساز در شهرک غرب
عکسی قدیمی از اوایل شروع ساخت و ساز در شهرک غرب

ساخت‌وساز و توسعه

در همان اوایل کار ساخت‌وساز در این محله، آمریکایی‌ها ساخت چهار آپارتمان بلندمرتبه را در دستور کار خود قرار دادند. برج‌های حافظ، سعدی، خیام و نظامی در خیابان هرمزان با عنوان نخستین برج‌های مسکونی تهران با طراحی و مصالح و معماری غربی و استفاده از آهن در ساخت بنا شدند. قبل از آن بیشترین ارتفاع ساختمان‌ها ۳۰ متر بود. شمس‌العماره‌، ساخته‌شده در دوران ناصرالدین‌شاه، بلندترین سازه ایران بود.

همچنین تعداد طبقات اکثر سازه‌ها از سه طبقه تجاوز نمی‌کرد. جالب است بدانید که بر خلاف فرهنگ ایرانی‌ها که معتقد بودند بوی ناخوشایند و حتی بوی مطبوع و خوشایند غذا نباید به مشام اهالی منزل برسد، با شروع دوره جدید ساخت‌وسازها آشپزخانه و دستشویی به داخل خانه‌ها انتقال یافت؛ تا سبک زندگی شهرنشینی ایرانی‌ها تغییرات اساسی را شاهد باشد.

آمریکایی‌ها با استفاده از نفوذشان در دربار پهلوی برای بالا بردن سطح رفاه ساکنین شهرک غرب چیزی کم نگذاشتند. ساخت مدرسه آمریکایی‌ها با متراژی بسیار وسیع (که با تغییر حکومت داری در ایران به دو مدرسه مجزا برای دختران و پسران در تمامی مقاطع تحصیلی، ورزشگاه، سیرک، سینما و دانشکده تربیت بدنی دانشگاه آزاد اسلامی تبدیل شد.)، ورزشگاه، زمین تنیس، زمین فوتبال، زمین بسکتبال، امکانات تفریحی و شعبه‌ای از دانشگاه هاروارد آمریکا در محل دانشگاه امام صادق (ع) فعلی در بلوار مدیریت به نام « مرکز مطالعات مدیریت هاروارد » در سال ۱۳۵۱ با درآمدهای شرکت نفت، بخشی از تلاش آنها در این راستا بود.

اقدام دیگر آمریکایی‌ها ساخت بزرگ‌راه شاهنشاهی (بزرگ‌راه چمران کنونی) برای بهره‌مندی هرچه بیشتر اهالی شهرک غرب از امکانات شهری بود. انقلاب ۵۷ به پیروزی رسید و آمریکایی‌ها مجبور به ترک ایران شدند. در ادامه تغییرات همه‌جانبه بعد از انقلاب که شامل تغییر اسامی مناطق شهری هم شد، شهرداری نام شهرک غرب را به «شهرک قدس» تغییر داد اما مردم هنوز هم این محله را به نام قدیمیش می‌خوانند و می‌شناسند.

روایت دوم

پیدایش

سیروس بزرگ گریلی تحصیل کرده رشته معماری در یکی از دانشگاه‌های انگلستان بعد از اتمام تحصیل به ایران برگشت. ایشان که جویای کار بودن در شهرداری تهران به عنوان مشاور عالی شهردار مشغول به کار شدند.

مهندس سیروس بزرگ گریلی
مهندس سیروس بزرگ گریلی جزو اصلی‌ترین مهندسان ایرانی در پروژه ساخت شهرک غرب تهران بودند.

به روایت ایشان در زمان پهلوی دوم  در سال ۱۳۵۱ طبقه متوسط ایران بواسطه بالا رفتن قیمت جهانی نفت و تبعات مثبت آن از لحاظ وضع مالی پول‌دارتر شده بودند. اما از لحاظ موقعیت سکونت شهری جایگاه شاخصی نداشتند. برای حل این موضوع بانک عمران زمین‌های تپه‌ای شهرک قدس کنونی را به قصد ایجاد شهرکی به نام شهرک فرحزاد خریداری کرد.

به نقل از ایشان با توجه به عکس‌های هوایی گرفته شده توسط سازمان هواپیمایی کل کشور، از این منطقه با مرکزیت باغ خوردین که هنوز هم موجود است، مساحت ۱۱ میلیون متر مربع اختصاص داده شد. این منطقه از سمت شرق به ده ونک و اتوبان چمران، از جنوب به اتوبان همت و از غرب به جاده خاکی ده فرحزاد ختم می‌شد. همچنین تصمیم بر این شد که در جنوب این منطقه فضای سبزی باقی بماند که بعدا پارک پردیسان نام‌گذاری شد. ارتفاع این محله بین ۱۵۰۰ تا ۱۶۰۰ متر است.

بانک عمران با وجود مشکلات و سختی فراوان موفق به دریافت پروانه ساخت از شهرداری شد، اما شهرداری این ظابطه را تعیین کرد که برای طراحی محله باید از دفتر مشاور عالی شهردار که مهندس گریلی سرپرست آن بود، استفاده شود. 

ساخت‌وساز و توسعه

مهندسین و طراحان برای طراحی محله از یک الگوی کلاسیک و جهانی شهرسازی استفاده کردند. در این الگو راه‌های سواره و پیاده باید کاملا از هم جدا باشند. در این طرح سعی شد دو اصل کلی رعایت شود. یکی حفظ بافت طبیعی تپه ‌های موجود بود و جاده های داخلی در اطراف و در کش و قوس همین تپه‌ها ایجاد شود. دوم با رفت و آمد در جاده های داخلی محله منظره کوه البرز قابل مشاهده باشد.

الگوی طراحی شهرک غرب
الگوی طراحی شهرک غرب براساس یک الگوی استاندارد شهرسازی بین‌المللی است.

همچنین مراکز خرید و آموزشی با دسترسی آسان برای ۵۵۰۰۰ نفر طراحی شد و برای حفظ دید فضای محله ساختمان‌های بلند مرتبه در ارتفاع و بالای تپه‌ها و خانه‌های کوچک‌تر در امتداد شیب تپه‌ها ساخته شد.

طراحی مراکز رفاهی و خدماتی در شهرک غرب
مراکز رفاهی و خدماتی در شهرک غرب براساس استانداردهای شهری به خوبی طراحی شده است.

البته با گذشت زمان چهره شهرک غرب از طرح اولیه و ظرفیت انسانی پیش‌بینی شده برای آن فاصله گرفت و به قول مهندس گریلی «در حال حاظر چهره شهرک غرب چنان سال خوردگانی است که به نظر می‌رسد در ایام جوانی چهره‌ای زیبا داشته است.»

 

موقعیت جغرافیایی شهرک غرب

این محله در شمال غربی پایتخت و در منطقه دو شهرداری تهران قرار گرفته است. از شرق به بزرگ‌راه چمران می‌رسد و بخش غربی آن به رودخانه پونک راه دارد. بلوار دریا و بزرگراه نیایش در شمال شهرک غرب قرار دارند و از جنوب به بزرگراه شیخ فضل الله، همت و حکیم ختم می‌شود.

نقشه شهرک غرب
موقعیت جغرافیایی شهرک غرب بر روی نقشه

چطور به شهرک غرب برویم؟

روزانه افراد زیادی به قصد کار، تفریح، خرید و درمان به این محله مراجعه می‌کنند. برای رفت‌وآمد به شهرک غرب با وسیله شخصی یا حمل‌ونقل عمومی مانند مترو، تاکسی و اتوبوس گزینه‌های مناسبی وجود دارد.

رفت‌وآمد باخودرو شخصی

شما در هر نقطه از شهر که باشید، اگر بتوانید خود را به هریک از بزرگ‌راه‌های همت، چمران،  یادگار امام، نیایش (هاشمی رفسنجانی)، شیخ فضل‌الله نوری و حکیم برسانید خیلی راحت و سریع می‌توانید وارد شهرک غرب شوید.

نزدیک‌ترین مترو به شهرک غرب

مسیر شرق تهران

اگر از شرق تهران بخواهید به شهرک غرب بروید، با استفاده از خط دو (فرهنگسرا-صادقیه) تا ایستگاه شهید نواب صفوی آمده و در آنجا با تغییر خط، وارد خط هفت شده و در ایستگاه میدان صنعت پیاده شوید.

مسیر غرب تهران

اگر از غرب تهران قصد عزیمت به سمت شهرک غرب دارید، وارد خط چهار (شهید کلاهدوز-ارم سبز) شوید و در ایستگاه شادمان با تعویض خط، سوار متروی خط دو به سمت فرهنگسرا شده و در ایستگاه شهید نواب صفوی دوباره خط خود را به خط هفت و به سمت میدان صنعت تغییر دهید.

مسیر جنوب تهران

برای رفتن به شهرک غرب از سمت جنوب، ابتدا وارد خط یک (تجریش-کهریزک) شده و در ایستگاه میدان محمدیه به سمت میدان صنعت تغییر مسیر دهید.

مسیر شمال تهران

اگر از شمال تهران بوسیله مترو بخواهید به شهرک غرب بروید، دو مسیر را می‌توانید انتخاب کنید. ابتدا می‌توانید از طریق خط یک یعنی خط تجریش-کهریزک تا ایستگاه میدان محمدیه رفته و در آنجا، خط عوض کرده، سوار خط هفت به سمت میدان صنعت بشوید. مسیر بعدی اما کوتاه‌تر است. ابتدا وارد خط تجریش-کهریزک شده و در ایستگاه امام خمینی خط خود را به سمت صادقیه تغییر دهید. سپس در ایستگاه شهید نواب صفوی از قطار پیاده شده و وارد خط هفت به سمت میدان صنعت شوید.

نقشه کامل و جدید مترو تهران
نقشه کامل و جدید مترو تهران

تاکسی

پایانه تاکسیرانی میدان صنعت برای رفت‌وآمد از نارمک، بازار بزرگ تهران، پاسداران، پایانه آزادی، پایانه ایستگاه مترو صادقیه، مترو دانشگاه صنعتی شریف، مصلی امام خمینی، نواب، میدان انقلاب و میدان ونک تاکسی دارد.

ایستگاه تاکسی میدان صنعت
از ایستگاه تاکسی میدان صنعت شهرک غرب به تمام مراکز مهم تهران خط تاکسی وجود دارد

اتوبوس

پایانه اتوبوسرانی در ابتدای خیابان خوردین برای مناطق مختلف تهران مانند میدان هفت تیر، میدان آزادی، شهرک بوعلی و … ایستگاه دارد.

ایستگاه مترو، اتوبوس و تاکسی میدان صنعت شهرک غرب
با وسایل نقلیه عمومی می توان از میدان صنعت به بیشتر مناطق مهم تهران رفت و آمد کرد

بافت محلی شهرک غرب

در این محله بیشتر خیابان‌ها عریض و براساس اصول و قواعد استاندارد شهری طراحی شده‌اند. اماکن رفاهی و تفریحی موجود در این محله به صورت کامل نیاز شهروندان را مرتفع می‌کند. اکثر خیابان‌ها برای ایجاد امنیت و آرامش بیشتر ساکنین محله به صورت بن‌بست طراحی شده‌اند و در ابتدای آنها اتاقک‌های نگهبانی و در انتهای آنها فضایی باز و نیم‌دایره شکل برای دور زدن خودروها به چشم می‌خورد که انتهای آن معمولا به فضای سبز یا پیاده‌رو ختم می‌شود.

محله شهرک غرب تهران
بیشتر کوچه های شهرک غرب برای امنیت بیشتر در ابتدای آنها کیوسک نگهبانی قرار دارد و انتهای آنها بن بست است

شهرک غرب در ابتدا شش فاز داشت که بعد از انقلاب یک فاز دیگر به آن اضافه شد. با وجود بزرگ‌راه‌های اطراف این محله، دسترسی به سایر نقاط شهر به آسانی امکان‌پذیر است. در میان جمعیت بیش از 50 هزار نفره این محله اقشار مختلفی از افراد جامعه ساکن هستند. در میان آن‌ها چهره‌های شاخص هنری و ورزشی هم به چشم می‌خورد.

بافت محلی شهرک غرب
بافت محلی شهرک غرب در سطح استانداردی بوده و اصول و قوانین معماری و شهری رعایت شده است.

ساخت‌وساز در شهرک غرب

همان‌طور که قبلا گفتیم برج‌هایی با نام مشاهیر بزرگ ایران یعنی حافظ، سعدی، خیام و نظامی اولین ساختمان‌هایی بودند که در فاز دو این محله قد علم کردند. بعد از این در همان دوران پهلوی برج‌های پرسپولیس، پاسارگاد و آپادنا در فاز سه ساخته شدند. در فاز یک هم خانه‌های ویلایی ساخته شده بود.

در اواسط دهه ۶۰، سازمان‌ها و ارگان‌های دولتی و نیمه‌دولتی شروع به ساخت آپارتمان‌های چهار طبقهِ هشت واحدی در فازهای ۲، ۳، ۴ و ۵ این محله کردند. رشد ساخت‌وسازها در این محله باعث رونق محله سعادت آباد هم شد. برج میلاد نماد بلندقامت تهران نیز در جای جای این محله قابل رویت است، هرچند جزیی از این محله نیست. همچنین برج های دوبرال با معماری خیره کننده اروپایی جزو ساختمان های معروف شهرک غرب هستند، که به واسطه سکونت چهره‌های معروف در آن و حواشی زندگی‌شان، گاهی تیتر یک اخبار روز می‌شوند.

برج های دوبرال
برج های دوبرال در تقاطع خیابان ایران زمین و خیابان خوردین شهرک غرب

اگر بخواهیم برج‌های معروف شهرک غرب را نام ببریم، فهرست مهم‌ترین آنها به شرح زیر است:

فاز یک

برج‌های مهستان، برج‌های سوسن، نسترن، سنبل از مجتمع گلستان(از آثار جردن گروزن)، برج فرانکو ایرانیان (ساختمان آلومینیوم) و برج ایران زمین

فاز دو

مجتمع شاه گلی (برج‌های خیام،سعدی،حافظ،نظامی)، مجتمع هرمزان (عمران تکلار)، برج‌های تهران تاج، برج وزارت علوم

فاز سه

برج‌های پرسپولیس، پاسارگاد، آپادانا، بیستون از مجتمع شاه‌گلی و برج‌های دوقلوی عرش (درحال ساخت)

فاز چهار

برج پارسیان و برج خاتم الانبیا

فاز پنج

مجتمع شهرک پردیسان که از قدیمی‌ترین مجتمع‌های تهران است و برج وزارت بهداشت

فاز شش

مجتمع آموزشی روشنگر و مجتمع گل افشان

برج های سعدی، حافظ، خیام و نظامی
برج های سعدی، حافظ، خیام و نظامی اولین برج های ساخته شده در شهرک غرب هستند.

جغرافیا و آب و هوای شهرک غرب

به لطف وزش بادی که در اغلب روزهای سال از سمت غرب به شرق می‌وزد، ارتفاع زیاد محله، فضای سبز وسیع و درختان بسیار و همچنین کوه‌های مجاور، شهرک غرب نسبت به سایر مناطق تهران از آب‌وهوای مطلوبتری برخوردار است. البته تراکم جمعیت پایین و ترافیک کم‌تر هم در این مورد بی‌تاثیر نبوده است.

نمایی از یک روز آفتابی در شهرک غرب
شهرک غرب از لحاظ فضای سبز و آب و هوا در سطح مطلوبی قرار دارد

خیابان‌ها و بلوارهای اصلی

خیابان‌ها و بلوارهای شهرک غرب اکثرا عریض‌اند. ترافیک عموما در آن‌ها روان و بدون محدودیت‌ است. از مهم‌ترین بلوارهای این محله بلوار خوردین است که هنوز هم رگه‌هایی از گذشته خود را به یادگار دارد و میدان صنعت را به خیابان‌های ایران زمین، هرمزان و بلوار دادمان (پونک باختری) وصل می‌کند. بلوار ایوانک در غرب محله، بلوار دادمان که بلوار اصلی شرق به غرب محله است، بلوار پاکنژاد (بلوار شمال به جنوب محله) هم جز این منطقه زیبا هستند.

خیابان ایران زمین
خیابان ایران زمین در شهرک غرب که اماکن عمومی شاخصی در آن واقع شده است.

خیابان‌های ایران زمین و مهستان مهم‌ترین و پرطرفدارترین خیابان‌ها برای خرید آپارتمان در شهرک غرب یا اجاره خانه در شهرک غرب هستند. براساس موقعیت قرارگیری، خیابان‌های این محله به صورت لیست زیر است:

فاز یک

خیابان ایران زمین به عنوان محبوب‌ترین خیابان محله با ساختمان‌های لوکس و مدرن، خیابان خوردین، خیابان مهستان و خیابان گلستان

خیابان مهستان در شهرک غرب
مجتمع تجاری گلستان در ابتدای خیابان مهستان در تقاطع با خیابان ایران زمین قرار دارد

فاز دو

خیابان هرمزان (برج میلاد به آسانی از این خیابان دیده می شود) و خیابان پیروزان

فاز سه

خیابان شهید مهندس حسن سیف (بدخشان)

فاز چهار

خیابان زرافشان، خیابان محمدرضا شجریان (فلامک شمالی)، خیابان خوارزم و خیابان درخشان

فاز پنج

خیابان شجریان جنوبی (فلامک جنوبی) و خیابان سیمای ایران

فاز شش

خیابان گل افشان

فاز هفت

خیابان سپهر، خیابان دریا، خیابان صدف، خیابان درختی، خیابان مطهری، خیابان سعدی، خیابان فخارمقدم و خیابان سعدی

بلوار خوردین
بلوار خوردین نقطه آغازین پیدایش شهرک غرب

میراث تاریخی شهرک غرب

از آنجایی که شهرک غرب طول عمر زیادی ندارد، دارای میراث تاریخی محدودی است. باغ اربابی خوردین و قنات خوردین میراث تاریخی این محله هستند که امروز حصار کشی شده و ورود عموم به آنها ممنوع است.

یک محله و یک میدان

میدان صنعت که میدان شهرک غرب هم خوانده می‌شود، هم‌زمان با روز صنعت در ۱۰ تیرماه ۱۳۷۵ افتتاح شد. این میدان که در بخش جنوبی محله واقع شده، انتهای شمالی بزرگراه شیخ فضل‌الله نوری و مسیرهای ورودی-خروجی بزرگراه همت و حکیم را به بلوارهای خوردین، پاک نژاد و فرحزادی متصل کرده‌است.

میدان صنعت شهرک غرب
میدان صنعت تنها میدان شهرک غرب، از مراکز مهم این محله و محله سعادت آباد است و نقش بسزایی در حمل و نقل این دو محله دارد

بوستان‌ها و پارک‌های شهرک غرب

26 پارک و بوستان، سرگرمی، نشاط و هوای پاک را برای ساکنین این محله فراهم کرده و ساکنین آن به نوعی بی‌نیاز از تردد به محله‌های دیگر هستد. مسیرهای پیاده‌روی، صندلی و مبلمان عمومی و فضا برای ورزش در هوای باز به خوبی در این بوستان‌ها در نظر گرفته‌ شده است. پارک‌ها و بوستان‌های این منطقه به شرح زیر است:

  • بوستان‌های دره، مهر، ایران زمین، شیوا، سدروس، کودک در خیابان ایران زمین قرار دارند و همچنین پارک فدک شهرک غرب از مشهورترین بوستان‌های این محله است.
بوستان سدروس شهرک غرب
بوستان سدروس شهرک غرب فضایی دنج و آرام بخش برای سپری کردن لحظات ساکنین محله به دور از هیاهوی شهری ایجاد کرده است.
  • بوستان‌های مولانا، شمس تبریزی، دادمان، ایمان و بهار در بلوار دادمان (پونک باختری)
  • بوستان‌های اردیبهشت، بوستان زرافشان و بوستان اقاقیا در خیابان زرافشان
  • بوستان‌های سپهر و نیما در خیابان سپهر
  • بوستان‌های یوگا و نرگس در خیابان محمدرضا شجریان
  • بوستان‌های افرا و توحید در بلوار خوردین
  • بوستان‌های بنفشه و مادر در میدان صنعت
  • بوستان هرمزان در خیابان هرمزان
  • بوستان گل افشان در خیابان گل افشان
  • بوستان گلستان در خیابان مهستان
  • بوستان سیمای ایران و بوستان فروردین واقع در خیابان سیمای ایران
  • بوستان خوارزم واقع در خیابان خوارزم
  • کمربند سبز شهرک غرب و پارک پردیسان در بخش جنوبی شهرک
  • باغ‌های توت در شمال شرقی محله
  • باغ خوردین
  • محوطه‌های جذاب و سرسبز برج‌های محله و… دیگر بخش‌های سرسبز و زیبای این منطقه هستند.
باغ راه فدک در خیابان ایران زمین شهرک غرب
باغ راه فدک در خیابان ایران زمین می‌تواند لحظات فرح بخشی را برای ساکنین محله فراهم سازد.

مراکز خرید و مجتمع های تجاری

اگر شما هم از خرید حس خوبی می‌گیرید و علاوه بر تهیه مایحتاج روزانه، خرید جزو سرگرمی و تفریحات شما به حساب می‌آید، این نوید را به شما می‌دهیم که برای تهیه خوراک، پوشاک و لوازم مصرفی، مراکز خرید فراوان شهرک غرب، پیشنهادات جذاب و شگفت‌انگیزی برای شما خواهند داشت.

آوازه مراکز خرید و مجتمع‌های تجاری شهرک غرب پای خود را فراتر از این محله گذاشته و از سایر نقاط شهر هم خریداران را به سمت خود جذب کرده‌اند. نمایندگی برندهای مطرح بین‌المللی و داخلی در این مراکز کم نیستند و اولین مدل‌های پوشاک روز از مراکز خرید همین‌جا به بازار عرضه می‌شوند.

مجتمع تجاری میلاد نور

این مجتمع در فاز پنج، خیابان شهید محمدمهدی فرحزادی، در سال ۱۳۷۸ با ۱۱ طبقه شامل سه طبقه پارکینگ، دو طبقه همکف و شش طبقه ساختمان با نمایی شیشه‌ای سبزرنگ آغاز به فعالیت کرد و از مشهورترین و شناخته‌شده‌ترین مراکز تجاری این منطقه و کل تهران است.

مجتمع تجاری میلاد نور در شهرک غرب
مجتمع تجاری میلاد نور در هنگام شب با نورپردازی بسیار زیبا ظاهری مدرن و لوکس به خود می گیرد

مجتمع تجاری گلستان

این مجتمع در فاز یک، ابتدای خیابان مهستان قرار گرفته است. معماری این مجتمع برگرفته از اصول معماری ایرانی است و دارای ۱۸۰ واحد تجاری و اداری می‌باشد.

مجتمع تجاری ایران زمین

این مجتمع در فاز یک، خیابان ایران زمین بنا شده است. این مجتمع ۱۰۰ واحدی دارای فروشگاه‌هایی نظیر پوشاک زنانه و مردانه، لوازم خانگی، وسایل تزیینی، کیف و کفش و لوازم مرتبط با حیوانات خانگی است.

مجتمع تجاری ایران زمین
مجتمع تجاری ایران زمین در خیابان ایران زمین واقع شده و در روبروی آن خیابان مهستان قرار دارد

مجتمع کامپیوتر شهرک غرب

این مرکز تجاری در فاز سه، ابتدای خیابان بدخشان، جنب مسجد جامع شهرک غرب و درست روبروی میلاد نور واقع شده است. حوزه تخصصی فعالیت این مرکز موبایل، کامپیوتر، کنسول بازی، پرینتر و لوازم جانبی است.

مجتمع تجاری لیدوما

این مرکز تجاری در فاز پنج، خیابان شهید فرحزادی، جنب مجتمع میلاد نور قرار گرفته است. این مرکز در سال ۱۳۹۴ با شش طبقه پارکینگ طبقاتی کار خودش را شروع کرد.

مراکز تجاری لیدوما و پلاتین سنتر
مراکز تجاری لیدوما و پلاتین سنتر در همسایگی هم در خیابان فرحزادی واقع شده اند.

سایر مراکز تجاری شهرک غرب

  • مجتمع در حال احداث شهریار در فاز ۴، خیابان شجریان نبش خیابان درخشان
  • مجتمع در حال ساخت طوبی در فاز ۲، خیابان دادمان روبروی خیابان شفق
  • مجتمع تجاری مهستان در فاز ۱، خیابان مهستان
  • مجتمع تجاری گل افشان در فاز ۶، خیابان گل افشان
  • مجتمع تجاری سپهر
  • مجموعه فروشگاه‌های سازماندهی شده (سوپرمارکت، نانوایی، میوه و تره‌بار، سبزیجات، داروخانه، گل فروشی، عطاری، لوازم الکتریکی و ….) و یکپارچه در کنار «مسجد النبی» در خیابان گلستان جنوبی
  • مجتمع تجاری ارم واقع در خیابان فرحزادی
  • مرکز خرید شهروند واقع در خیابان ایران زمین
  • بازار میوه و تره‌بار مهستان واقع در میدان مهستان
  • مرکز خرید پلاتین‌سنتر (شامل امکاناتی چون سینما، فودکورت، مجموعه رستوران‌ها و تالار پذیرایی)

 مراکز بهداشتی، درمانی

بیمارستان فوق تخصصی بهمن در خیابان ایران زمین، بیمارستان لاله در خیابان سیمای ایران و بیمارستان آتیه در خیابان فرحزادی نیاز بهداشتی و درمانی ساکنین این محله را تامین می‌کنند.

درمانگاه خیریه ریحانه، کلینیک قدس، کلینیک شبانه‌روزی ماهان، کلینیک تخصصی دندان‌پزشکی حضرت ابوالفضل نیز در شهرک غرب هستند.

برای دریافت خدمات دامپزشکی می‌توانید به بیمارستان دامپزشکی پایتخت در بلوار دادمان و بیمارستان دامپزشکی آتیه پالاس در خیابان حسن سیف مراجعه نمایید.

بیمارستان میلاد جز محله شهرک غرب نیست اما به واسطه فاصله کم آنها، می‌تواند مقصد درمانی دیگری برای شهرک غربی‌ها باشد.

بیمارستان بهمن شهرک غرب
بیمارستان فوق تخصصی بهمن شهرک غرب در خیابان ایران زمین

 مراکز فرهنگی، هنری و تفریحی

برج میلاد که به عنوان یکی از شاخص‌ترین نمادهای تهران شناخته می‌شود، در جنوب شهرک غرب واقع شده است. این برج مراکز فرهنگی، هنری و تفریحی خاصی را در دل خود جای داده است. موزه مشاهیر، نگارخانه دریابیگی و کتابخانه رعد جز مراکز فرهنگی این محله هستند. کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و مؤسسه فرهنگی هنری آوینی هم در این منطقه هستند.

فرهنگسرای قانون و نگارخانه و شهر کتاب ابن سینا شهرک غرب هم در خیابان ایران زمین قرار گرفته‌اند.

شهر کتاب ابن سینا
شهر کتاب ابن سینا مقصد علاقه مندان به کتاب در شهرک غرب

اماکن مهم دولتی و عمومی شهرک غرب

سازمان نظام مهندسی ساختمان تهران در خیابان مهستان، ساختمان مرکزی وزارت علوم تحقیقات و فناوری در بلوار خوردین، سفارت اردن در خیابان شجریان شمالی، سفارت الجزایر در خیابان مهستان، کاخ سفارت امارات متحده عربی در خیابان ایران زمین، سفارت بوسنی و هرزگوین در خیابان ایران زمین و پژوهشگاه هوافضا نیز در خیابان مهستان قرار دارند.

سفارت اردن در شهرک غرب تهران
سفارت اردن در شهرک غرب تهران

همچنین پژوهشگاه نیرو در انتهای بلوار شهید دادمان، کلانتری ۱۳۴ شهرک غرب در خیابان مهستان، ایستگاه شماره ۲۵ سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی در خیابان خوردین، پست منطقه ۱۴ جمهوری اسلامی ایران، ساختمان ستاد وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی در خیابان سیمای ایران و دانشگاه رایانه‌ای تهران در محله شهرک غرب قرار گرفته‌اند.

سینما در شهرک غرب

آیا به دیدن فیلم در سینما علاقه دارید؟ مجموعه سینماهای اریکه ایرانیان در خیابان فرحزادی، سینما بازارچه قدیم، سینما ابن سینا در خیابان ایران زمین، پردیس سینمایی شهرک در مجتمع تجاری پلاتین نزدیک به میدان صنعت و سینما کانون قدس تجربه‌ای جذاب و لذت‌بخشی در دیدن فیلم‌های روز ایران را برای شما مهیا خواهند کرد.

سینما اریکه ایرانیان
سینما اریکه ایرانیان با داشتن زیر بنایی بیشتر از 20 هزار مترمربع از بزرگ‌ترین مجموعه‌های سینمایی در تهران است

مراکز ورزشی در شهرک غرب

اگر به سلامت جسمی و روحی و تناسب‌اندام خود اهمیت می‌دهید، شهرک غرب بهانه‌ای برای «از شنبه شروع می‌کنم!» شما نمی‌گذارد. هرچند شروع، گاهی ‌سخت‌ترین مرحله کار است. اما برای مقابله با به تعویق انداختن ورزش همت کنید و سری به مراکز ورزشی زیر بزنید:

  • گلبانگ و انوش
  • ایکس‌بادی
  • مجموعه ورزشی مسجدالنبی
  • یادگار
  • زیتون
  • باشگاه کانون قدس
  • باشگاه تنیس قدس
  • استخر و سونای ایران
  • استخر گل افشان
  • باشگاه ورزشی اکسیژن
  • باشگاه بدنسازی و بیلیارد گلستان
  • زمین تنیس شهرک غرب
  • باشگاه بدنسازی مهستان
  • باشگاه بانوان ویوا
  • پیلاتس ایرانیان
  • استخر ناوا
  • مرکز آینگار یوگای تهران
مجموعه های ورزشی در شهرک غرب
مجموعه ورزشی مهستان در شهرک غرب واقع در خیابان ایران زمین دارای سالن بدنسازی و استخر است

مراكز آموزشی محله شهرک غرب

در شهرک غرب برای مقاطع تحصیلی مختلف مدارس زیادی با کیفیت بالای آموزشی فعالیت دارند. از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • مدرسه پسرانه سروش آزادی (تنها یادگار مدرسه آمریکایی‌ها در خیابان ایران‌زمین با معماری ۵۰ سال پیش)
  • مدرسه تیزهوشان متوسطه دوره اول دخترانه فرزانگان و متوسطه دوره اول غیردولتی مهرورز
  • دبستان دولتی پسرانه سروش
  • دبستان دولتی دخترانه شهید بهزادی
  • دبستان غیردولتی دخترانه راه رشد
  • متوسطه دوره دوم دخترانه ماهور
  • متوسطه دوره دوم دولتی دخترانه هدی
  • متوسطه دوره دوم غیردولتی دخترانه روشنگر
  • دبیرستان دولتی پسرانه ابوریحان
  • دبستان غیردولتی پسرانه فجر دانش 

دانشکده‌ زبان خارجی و دانشکده علوم سیاسی در بلوار دریا و دانشکده تربیت‌بدنی واقع در ابتدای خیابان ایران زمین، سه دانشکده دانشگاه آزاد اسلامی هستند که در شهرک غرب قرار گرفته‌اند.

دانشگاه امام صادق (ع) نیز در این محله قرار دارد. بنای نخستین این دانشگاه متعلق به دوران پهلوی و مدرسه عالی مدیریت وابسته به دانشگاه هاروارد بود. دانشگاه امام صادق نخستین دانشگاه پس از انقلاب ۱۳۵۷ ایران است که در سال ۱۳۶۱ شروع به کار کرد.

دانشگاه امام صادق (ع)
دانشگاه امام صادق دانشگاهی غیردولتی و غیرانتفاعی و از دانشگاه‌های راهبردی جمهوری اسلامی ایران است.

آموزشگاه زبان‌های خارجی ایران‌مهر در بلوار دادمان، آموزشگاه زبان اندیشه پارسیان در بلوار دریا، آموزشگاه زبان نوبل نرسیده به خیابان فرحزادی، کانون زبان ایران واقع در خیابان حسن سیف هم در این محله شعبه دارند.

 مراکز مذهبی در شهرک غرب

مسجد جامع شهرک غرب بواسطه برگزاری مراسم ترحیم چهره‌های سرشناس جز معروف‌ترین مساجد تهران است. این مسجد در خیابان فرحزادی واقع شده است. مسجدالنبی در فاز یک و مساجد الزهرا در خیابان هرمزان، ثامن‌الائمه در بلوار دادمان و امام حسن مجتبی (ع) واقع در خیابان شفق نیز، از دیگر اماکن مذهبی این محله هستند.

مسجد جامع شهرک غرب با معماری زیبا
مسجد جامع شهرک غرب با معماری زیبا و مدرن در بین پایتخت نشینان بسیار شناخته شده است.

قیمت خانه در شهرک غرب

شهرک غرب، با قدمت نیم قرنی‌اش محله‌ای گران‌قیمت به حساب می‌آید. زیرا خانه‌های ویلایی و آپارتمان‌های آن لوکس و با متراژ بالا هستند. هر کدام با توجه به معیارهای خاص خود از جمله لوکیشن، معماری، متراژ، سال ساخت و… قیمت‌گذاری می‌شوند. حال آب‌وهوای مطبوع، دسترسی‌های مناسب و وجود امکانات رفاهی منطقه نیز به قیمت این ملک‌ها اضافه می‌کند.

خیابان‌های ایران زمین، مهستان، هرمزان، فخار، گل آرا و میدان صنعت جز پرطرفدارترین نقاط این محله هستند. تعداد کمی خانه‌های کلنگی نیز در این محله وجود دارد که قیمت پایین‌تری دارند.

شایان ذکر است، در حال حاضر مناطق شهرک غرب، سعادت آباد، نیاوران، فرمانیه و تجریش معیاری برای قیمت‌گذاری ملک در سایر نقاط تهران شده‌اند و اگر بتوان قیمت‌گذاری ملک در تهران را الگویی برای سایر شهرهای کشور دانست، بدون شک این محلات بازی‌گردانان اصلی حوزه املاک ایران خواهند بود.

حله شهرک غرب منطقه ای گران در شهر تهران
ویژگی های برجسته شهرک غرب قیمت ملک در این محله را در سطح بالایی قرار دارد.

جمع بندی

اگر بخواهیم لیستی از محلات پرطرفدار برای سکونت در تهران از لحاظ استانداردهای شهری، رفاه و امکانات، دسترسی و آب و هوای مناسب تهیه کنیم بدون شک شهرک غرب جایگاه ویژه‌ای در این لیست خواهد داشت که البته نیازمند توان مالی بالایی است. البته افراد هنگام انتخاب محله‌ برای سکونت معیارها و سلایق متفاوتی دارند. ولی شهرک غرب با توجه به ویژگی‌های مطلوبش می‌تواند گزینه‌ای ایده‌آل برای سلایق مختلف باشد.

از این مطلب خوشتان آمد؟ لطفا به اشتراک بگذارید

About The Author

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا