رنگ خانه؛ رازهای یک زیبایی اعجاب‌انگیز

رنگ خانه

جادوی رنگ‌ها و زیبایی اعجاب‌انگیز یک خانه؛ غیر ممکن است خانه زیبایی را بیابید و از هارمونی رنگ‌های به کار رفته در تک تک قسمت‌هایش، از دیوارهای پذیرایی تا دکور و مبل‌مان و رنگ آشپزخانه و المان‌های مختلف شگفت زده نشوید. اگر نگوییم مهم‌ترین عامل، رنگ قطعا عامل بسیار تعیین کننده‌ای در زیبایی یک خانه است.

رنگ یکی از تاثیرگذارترین و هیجان‌انگیزترین عناصر برای هر فضایی است. چیزی که به شدت روی نظر و احساسات ما تاثیر می‌گذارد؛ حتی اگر خودمان هم متوجه نشویم. با استفاده از رنگ می‌توان هر فضایی را غرق در آرامش و زیبایی کرد و یا شور و هیجان به آن بخشید.

طبیعتا منظور از رنگ خانه فقط رنگ سقف، کف و دیوارها نیست؛ بلکه رنگ تمام لوازم موجود در خانه مدنظر است. در این مقاله با ما همراه باشید تا با اصول رنگ‌‌پردازی برای هر قسمت از خانه آشنا شوید.

ترکیب رنگ خانه را حرفه‌ای انتخاب کنید

در علم رنگ شناسی، مفهومی تحت عنوان دایره رنگ وجود دارد. این دایره از 12 رنگ تشکیل شده است که شامل 3 رنگ اصلی یعنی قرمز، آبی و زرد و 9 رنگ ثانویه است که از ترکیب رنگ‌های اصلی به وجود آمده‌اند؛ مثل سبز، نارنجی و بنفش. مابقی رنگ‌هایی که ما می‌شناسیم هم از ترکیب رنگ‌های ثانویه به وجود می‌آیند.

دایره رنگ در رنگ خانه
به کمک دایره رنگ می‌توانید رنگ‌ها را به درستی با یکدیگر ترکیب کنید.

در دایره رنگ هر دو رنگی که دقیقا در مقابل یکدیگر قرار گرفته باشند را، رنگ‌های متضاد یا مکمل می‌نامیم. به طور مثال قرمز با سبز، آبی با نارنجی و بنفش با زرد مکمل یا متضاد هستند. رنگ‌های مکمل یا متضاد در واقع همان رنگ‌هایی هستند که می‌توان به وسیله آن‌ها کنتراست یا تضاد ایجاد کرد.

رنگ خانه با رنگ‌های گرم، سرد و خنثی

هر رنگی مفهوم و احساس متفاوتی را برای ما به همراه دارد. رنگ‌ها از لحاظ حسی که به ما انتقال می‌دهند به 3 دسته اصلی تقسیم می‌شوند؛ رنگ گرم، رنگ سرد و رنگ خنثی.

رنگ‌های قرمز، زرد، نارنجی و طیف‌هایی از آن‌ها رنگ‌های گرم هستند. رنگ‌های آبی، سبز و بنفش رنگ‌های سرد و رنگ‌های سفید، مشکی و طیف‌هایی از آن‌ها رنگ‌های خنثی نامیده می‌شوند.

رنگ‌های خنثی از لحاظ بصری هیچ حسی به ما منتقل نمی‌کنند و اصطلاحا رنگ‌های بسیار سبک و لایتی هستند. رنگ‌هایی مانند خاکستری، توسی، فیلی و بژ در این دسته از رنگ‌ها قرار دارند.

رنگ‌های گرم باعث ایجاد حس شادابی و راحتی می‌شوند، مغز را فعال و تحریک می‌کنند و هیجان، انرژی و عشق را القا می‌کنند. استفاده از رنگ‌های گرم باعث می‌شود که فضا کوچک‌تر و بسته‌تر از واقعیت به نظر برسد.

رنگ‌های سرد باعث ایجاد احساس آرامش و سکون می‌شوند. رنگ‌های سرد مغز را غیرفعال می‌کنند و احساس رضایت، آرامش و استراحت را القا می‌کنند. استفاده از رنگ‌های سرد، محیط را بزرگ‌تر از واقعیت نشان می‌دهد.

الهام گرفتن از طبیعت برای رنگ خانه

یکی از طراحان معروف و مطرح دنیا، قانون و یا تکنیکی را برای الهام گرفتن از طبیعت در رنگ خانه مطرح کرده است. به این صورت که در فضایی مانند جنگل اگر به پایین‌ترین قسمت یعنی سطح زمین نگاه کنیم، خواهیم دید که مملو از رنگ‌های تیره است؛ خاک، گل، سنگ و حتی چمن‌ها هم سبز تیره هستند. در نواحی بالاتر که به درخت‌ها و پوشش گیاهی می‌رسیم، رنگ‌ها روشن‌تر و ملایم‌تر خواهند شد. در بالاترین سطح که به آسمان می‌رسیم رنگ‌‌ها کاملا روشن هستند.

رنگ خانه با الهام از طبیعت
یکی از بهترین روش‌های رنگ‌پردازی خانه، الهام از طبیعت است.

در خانه یا هر فضای بسته دیگری ما 3 بخش کلی داریم، کف، دیوار و سقف. براساس همین قانون می‌توانیم برای هر بخش، یک پالت رنگی به همین صورت داشته باشیم. مطابق این قانون برای کف رنگ تیره، برای دیوارها رنگ‌های کمی ملایم‌تر و روشن‌تر و برای سقف رنگ‌های کاملا روشن را به کار می‌بریم.

تاثیر نور بر رنگ خانه

نورپردازی خانه این قدرت را دارد که تاثیر رنگ را کم و یا زیاد کند. در انتخاب رنگ برای هر فضایی باید به این نکته توجه کنیم که آن فضا از چه نوری برخوردار است و در چه ساعاتی از شبانه روز مورد استفاده قرار می‌گیرد. به طور مثال اگر اتاق نشیمن، نور کافی و خوبی دارد، می‌توانیم در این فضا با خیال راحت از رنگ‌‌های تیره استفاده کنیم.

برای اتاق‌هایی که در آن‌ها بیشتر از نور مصنوعی استفاده شده است، باید از رنگ‌هایی استفاده کنیم که در زیر نور لامپ نیز خوب به نظر برسند. لامپ‌های رشته‌ای و حبابی در شب، رنگ‌ها را تغییر داده و آن‌ها را کم‌رنگ‌تر می‌کنند.

رنگ‌پردازی اتاق نشیمن با استفاده از قانون 10-30-60

همانطور که گفتیم، در طراحی دکوراسیون داخلی منزل، رنگ، عنصری بسیار مهم است. این موضوع در اتاق نشیمن نیز به طور پررنگی خود را نشان می‌دهد.

برای رنگ پردازی اتاق نشیمن می‌توانیم از یک قانون استفاده کنیم، که اصطلاحا به آن قانون 10-30-60 می‌گویند. به این صورت که قالب رنگ محیط باید روی دیوارها باشد. دیوارها در هر محیطی 60 درصد از فضای اتاق را تشکیل می‌دهند. رنگ مبلمان، فرش، پرده و غیره که 30 درصد از فضای اتاق را تشکیل می‌دهند، به عنوان رنگ ثانویه دیده می‌شوند. برای 10 درصد باقی مانده می‌توانیم در یک سری از جزئیات مثل کوسن‌ها، گلدان‌ها و قاب عکس‌ها از رنگ‌های متفاوت‌تر، مهیج‌تر و قوی‌تر مانند نارنجی، قرمز و زرد استفاده کنیم. اصطلاحا به این رنگ‌ها که مقدارشان از سایر رنگ‌ها کم‌تر است اما شاید حتی بیشتر به چشم بیایند، رنگ‌های تاکید گفته می‌شود. البته رنگ‌های تاکید باید به صورت متعادل در تمام قسمت‌های اتاق پخش شده باشند.

رنگ خانه بخش اتاق نشیمن
رنگ‌های سرد و خنثی ترکیب زیبایی برای رنگ‌پردازی اتاق نشیمن هستند.

برای جلب توجه نسبت به المان خاصی می‌توانیم با استفاده از رنگ، کنتراست ایجاد کنیم. مثلا اگر یک تابلو داریم که در آن از رنگ‌های روشن استفاده شده است، می‌توانیم دیوار پشت آن را تیره کنیم. همچنین می‌توانیم رنگ مکمل دیوارها را برای مبلمان استفاده کنیم؛ مثلا اگر دیوارها آبی هستند، مبلمان می‌توانند نارنجی باشند. در حالت دیگر رنگ مبل می‌تواند از طیف رنگ دیوار باشد. با استفاده از کوسن‌هایی که رنگ مکمل دیوار را دارند کنتراست مورد نظر خود را ایجاد کنیم و بدین شکل انرژی را در خانه به جریان بیاندازیم.

برای اتاق خواب از رنگ سرد استفاده کنیم یا رنگ گرم؟

هدف از بودن در اتاق خواب، آرامش و استراحت است. بنابراین باید سعی کنیم از رنگ‌های گرم که باعث تحریک مغز و ایجاد هیجان می‌شوند، پرهیز کنیم. برای اتاق خواب بهتر است که بیشتر از رنگ‌های ملایم، سرد و خنثی استفاده کنیم. یک رنگ سرد مثل آبی علاوه بر القا آرامش، می‌تواند در مواقع بیماری، درد ما را نیز تسکین بخشد.

رنگ خانه بخش اتاق خواب
رنگ پردازی اتاق خواب با استفاده از رنگ‌های سرد و خنثی

اما اگر به صورت کلی فردی تنبل و یا خواب آلوده‌ای هستید بهتر است که رنگ‌های سرد را فراموش کنید. می‌توانید برای اتاق خواب از رنگ‌های گرم و بانشاط استفاده کنید. این رنگ‌ها باعث تحرک و پویایی می‌شوند و حی کمک می‌کنند راحت‌تر از خواب بیدار شوید.

کدام رنگ برای هر آشپزخانه‌ای مناسب است؟!

در طراحی مدرن، محبوب‌ترین و پرطرفدارترین رنگ برای کابینت‌ها، رنگ سفید است. این کابینت‌ها هیچ وقت قدیمی نمی‌شوند و همچنین این رنگ برای آشپزخانه‌های بزرگ و کوچک مناسب است. اگر رنگ کابینت‌ها را روشن انتخاب می‌کنید، می‌توانید برای رنگ دیوارها به سراغ رنگ‌های تیره بروید. 

رنگ خانه بخش آشپزخانه
رنگ پردازی آشپزخانه با استفاده ار رنگ سفید

اگر فضای آشپزخانه کوچک است می‌توانید از کف پوش‌های روشن استفاده کنید. اما اگر نور کافی وجود دارد می‌توانید از کف پوش‌های نسبتا تیره نیز استفاده کنید.

ایجاد خطای دید و تغییر در ابعاد بصری اتاق با استفاده از رنگ

در این بخش 9 حالت مختلف را که می‌توانیم در ابعاد اتاق با استفاده از رنگ‌های روشن و تیره به وجود بیاوریم، بررسی می‌کنیم.

تغییر در ابعاد اتاق
تغییر در ابعاد اتاق با استفاده از رنگ

1- اگر تمامی دیوارها و سقف اتاق با استفاده از رنگ‌های روشن رنگ آمیزی شود، اتاق وسیع‌تر به نظر می‌رسد.

2- اگر سقف و کف با رنگ‌های روشن و دیوارهای کناری و انتهایی با رنگ تیره رنگ شود، اتاق پهن‌تر نشان داده می‌شود.

3- اگر سقف و دیوار انتهایی روشن و دو دیوار کناری تیره باشد، اتاق بسته‌تر و جمع‌تر به نظر می‌رسد.

4- اگر سقف و دیوارهای کناری تیره و دیوارانتهایی روشن باشد، در واقع باعث تاکید بیشتر به فضای انتهایی اتاق و لوازم آن قسمت می‌شود.

5- اگر سقف و تمام دیوارها تیره باشد، کل فضای اتاق کوچک‌تر نشان داده می‌شود و اصطلاحا کاهش فضای اتاق را خواهیم داشت.

6- اگر سقف و دیوار انتهایی تیره و دو دیوار کناری روشن باشد، باعث می‌شود طول اتاق افزایش یابد.

7- اگر تمام دیوارها را به صورت افقی به دو قسمت تقسیم کنیم و قسمت پایینی را روشن و قسمت بالایی را تیره کنیم، ارتفاع اتاق بیشتر به نظر می‌رسد.

8- اگر تمام دیوارها روشن و سقف تیره باشد، سقف پایین‌تر و اتاق کوتاه‌تر به نظر می‌‌‌‌رسد. اگر دیوارهای بسیار بلندی داریم، می‌توانیم با این روش ارتفاع آن‌ها را کاهش دهیم.

9- اگر دیوارهای کناری و سقف روشن باشد و دیوار انتهایی تیره باشد، طول اتاق کم‌تر و اتاق کوتاه‌تر به نظر می‌رسد.

با استفاده از این 9 حالت می‌توانید به وسیله رنگ‌ها برای چشم، خطا ایجاد کنید.

کلام آخر

به صورت کلی باید توجه داشته باشیم که انتخاب رنگ خانه بسیار مساله مهمی است. این عنصر اصلی را نباید صرفا بر حسب سلیقه انتخاب کنید. بلکه باید بر اساس متراژ خانه و همچنین وسایلی که در این قسمت‌ چیده می‌شوند، رنگ را انتخاب کنید.

و اگر قصد دارید به صورت کلی دکوراسیون منزل خود را از صفر تا صد تغییر دهید، توصیه ما این است که متناسب با ابعاد خانه، رنگ هر قسمت را انتخاب کنید. بعد از انتخاب رنگ، لوازم و وسایل خانه را خریداری کنید.

از این مطلب خوشتان آمد؟ لطفا به اشتراک بگذارید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا