نورپردازی خانه

زمانی که صحبت از طراحی و تغییر دکوراسیون داخلی می‌شود، عوض کردن سبک نورپردازی خانه احتمالا آخرین چیزی است که به فکر شما می‌رسد. معمولا افراد به تغییر مبلمان و وسایل خانه، تعویض دیوار پوش‌ها، کف پوش‌ها و یا عوض کردن کابینت‌ها فکر می‌کنند. اما باید بدانید که اگر نورپردازی منزل شما به شیوه‌ای اصولی انجام نشود، سایر وسایل و اجزای دکوراسیون خانه، آن‌طور که باید، جلوه‌ای نخواهند داشت. شاید به همین دلیل باشد که با وجود تغییر دکوراسیون‌های پیاپی، همچنان از دکوراسیون منزل خود راضی نیستید.

در این مقاله با ما همراه باشید تا به بهترین شکل، نورپردازی خانه خود را انجام دهید.

انواع نور در نورپردازی خانه

برای نورپردازی در هر فضایی 2 نوع نور وجود دارد؛ نور طبیعی و نور مصنوعی.

نور طبیعی: این نور توسط منابع طبیعی مانند خورشید تولید می‌شود و بهترین نور برای چشم انسان است. از این نور فقط می‌توان در طول روز استفاده کرد. البته در طول شب هم روشنایی نور ماه وجود دارد، اما این نور را نمی‌توان به عنوان منبع در نظر گرفت و برای نورپردازی فضای ما کافی نیست.

نورپردازی طبیعی
ایجاد یک فضای دلنشین و آرامش‌بخش با استفاده از نور طبیعی

نور مصنوعی: این نور هم توسط منابع مصنوعی که به وسیله انسان ساخته شده‌اند، تولید می‌شود؛ مانند لامپ‌ها.

انواع نور طبیعی در نورپردازی خانه

نور طبیعی از 4 جهت اصلی یعنی شمال، جنوب، شرق و غرب می‌تواند وارد فضای خانه شما شود. این نور از هر جهتی که وارد شود دارای شدت، کیفیت و حتی شکل متفاوتی است.

منظور از نور شمالی، نورهایی است که از پنجره‌های شمالی وارد خانه می‌شوند. نورهای جنوبی، شرقی و غربی هم به همین صورت تعریف می‌شوند.

نور شمال: این نور غیرمستقیم و به اصطلاح پراکنده است و به صورت کم حرارت و کم رنگ می‌باشد.

نور جنوب: درست برعکس نور شمال این نور مستقیم و پر رنگ است و حرارتش بستگی به فصل دارد؛ به این صورت که در فصل‌های سرد سال، حرارتش حتی از نور شمال هم کم‌تر است. نور جنوب دارای آفتاب است و سایه ایجاد می‌کند؛ یعنی اگر از پنجره نور زرد و پررنگی بتابد که بر روی دیوار سایه ایجاد کند؛ این نور، نور جنوب است.

نور شرق:این نور در صبح‌ها مانند نور جنوب مستقیم و پررنگ است و در باقی روز مانند نور شمال به صورت پراکنده و غیرمستقیم است.

نور غرب: این نور در ساعات گرم روز به فضای داخلی خانه وارد می‌شود و در موقع غروب هم به صورت نارنجی غلیظی می‌تابد. نور غرب برای نورپردازی نور مناسبی نیست؛ به همین دلیل هم طراحان و معماران ساختمان سعی می‌کنند فضاهایی از خانه که مدت بیشتری در آن‌ها حضور داریم را در قسمت غربی قرار ندهند.

انواع نور مصنوعی در نورپردازی خانه

از نور مصنوعی زمانی استفاده می‌شود که در فضا نور طبیعی مناسبی وجود نداشته باشد. چرا که نور طبیعی بهترین و مناسب‌ترین نور برای نورپردازی خانه است. زمانی که خورشید غروب کرده باشد و یا فضا به هر دلیلی تاریک باشد؛ می‌توانیم از اقسام نور مصنوعی استفاده کنیم.

نورپردازی مصنوعی
اجرای حرفه‌ای نورپردازی مصنوعی، دکوراسیون خانه‌تان را چشم‌نوازتر می‌کند

نورپردازی مصنوعی 4 نوع متفاوت دارد: نورپردازی کلی یا عمومی، نورپردازی کاربردی، نورپردازی تاکیدی و نورپردازی دکوراتیو.

 نورپردازی کلی یا عمومی

نوری است که به صورت سراسری کل فضای اتاق را روشن می‌کند. این نوع نورپردازی غیرمستقیم است یعنی به طور مستقیم به چیز خاصی نمی‌تابد. این نورپردازی غالبا از سقف انجام می‌شود. لوسترها، چراغ‌های توکار و هالوژن‌ها در این نوع نورپردازی به عنوان منبع نوری مورد استفاده قرار می‌گیرند.

نورپردازی کاربردی

نوع دوم نورپردازی مصنوعی، نورپردازی کاربردی است که به آن نورپردازی وظیفه‌ای هم می‌گویند. از این روش نورپردازی برای مواقعی استفاده می‌کنیم که مشغول انجام کاری هستیم؛ مانند وقتی که مطالعه یا آشپزی می‌کنیم. برای نورپردازی خانه به این روش بهتر است به وسیله نور در فضا کنتراست یا تضاد ایجاد کنیم؛ که در واقع همان تاریکی و روشنایی است. کنتراست را می‌توان در تمام بخش‌های مربوط به معماری و دکوراسیون از جمله رنگ، چیدمان و نورپردازی خانه ایجاد کرد. بنابراین برای ایجاد کنتراست باید سایه ایجاد کنیم. چراغ‌های مطالعه، آباژورها، لوسترهایی با قابلیت تنظیم ارتفاع و نورهای زیر کابینت از منابع نورپردازی کاربردی هستند.

نورپردازی کاربردی
ایجاد تمرکز بیشتر بروی کارها، با استفاده از نورپردازی کاربردی

نورپردازی تاکیدی

وظیفه این نوع نورپردازی صرفا جلب توجه است. یعنی ما با استفاده از این نورپردازی می‌توانیم نگاه و توجه افراد را به سمتی که خودمان می‌خواهیم جلب کنیم. این روش در نورپردازی خانه به دکوراسیون فضای ما شخصیت می‌بخشد و تاثیرگذاری آن را چند برابر می‌کند. چراغ‌های دیوارکوب بهترین مثال برای نورپردازی تاکیدی می‌باشند.

نورپردازی دکوراتیو

نوع چهارم نورپردازی مصنوعی، نورپردازی دکوراتیو است. این نوع نورپردازی همان طور که از اسمش پیداست فقط برای زیبایی و ایجاد یک حس هنری است. استفاده از شمع‌ها یکی از روش‌های به کاربردن این نوع نورپردازی است.

نورپردازی دکوراتیو
ایجاد حس هنری با استفاده از نورپردازی دکوراتیو

نورپردازی در بخش‌های مختلف خانه

اما سوالی که در اینجا پیش می‌آید، این است که با تمام توضیحاتی که در بالا داده شد، نورپردازی بخش‌های مختلف خانه به چه شکلی باید انجام شود و از چه نکاتی باید پیروی کند؟ در ادامه به بررسی نحوه نورپردازی هریک از بخش‌های مختلف خانه می‌پردازیم.

نورپردازی اتاق نشیمن

در اتاق نشیمن قسمتی که برای قرار دادن مبلمان در نظر می‌گیرید باید به صورت کلی یا سراسری نورپردازی شود؛ که این به معنای استفاده از لوسترها و چراغ‌های سقفی می‌باشد.

نورپردازی اتاق نشیمن
نورپردازی اتاق نشیمن با تمام منابع نوری موجود

توجه کنید که ابعاد لوستر با ابعاد اتاق، خصوصا قسمتی که مبلمان در آن قرار گرفته است، باید متناسب باشد. در کنار مبلمان می‌توانید از چراغ‌های رومیزی هم استفاده کنید.

برای نورپردازی خانه توصیه می‌شود که از نورهای گرم و سرد (زرد و آبی) باهم و در کنار هم استفاده کنید؛ اما برای اتاق نشیمن اگر مقدار گرمی (زردی) بیشتر باشد بهتر است.

نورپردازی اتاق خواب

در اتاق خواب از هر روش نورپردازی می‌توان استفاده کرد؛ هم نورهای سقفی و سراسری و هم نورهای موضعی و کاربردی. اما ایده‌آل‌ترین نور برای اتاق خواب، نورهای کنار تخت هستند. این چراغ‌ها می‌توانند به صورت رومیزی و یا به شکل لوسترهای سقفی با قابلیت تنظیم ارتفاع باشند. این نورها برای مطالعه و یا تماشای تلویزیون بسیار مناسب هستند و مزاحمتی هم برای خواب و استراحت دیگران به وجود نمی‌آورند.

نورپردازی آشپزخانه

نورپردازی آشپزخانه کمی از فضاهای دیگر مشکل‌تر است. در آشپزخانه به نورهای کاربردی بیشتری نیاز داریم. روی کابینت‌ها که به نوعی میز کار ما محسوب می‌شوند، سطح گاز، سینک ظرفشویی، میز غذا خوری یا جزیره و به صورت کلی هر سطحی که روی آن کار انجام می‌دهیم، نیاز به نورپردازی جداگانه دارد.

نورپردازی آشپزخانه
نورپردازی آشپزخانه با استفاده از نور طبیعی و نور مصنوعی

یکی از مهم‌ترین بخش‌ها در نورپردازی آشپزخانه، نورپردازی کابینت‌ها است. با استفاده از چراغ‌های سقفی و هالوژن‌ها می‌توانید طوری به کابینت‌ها نوررسانی کنیم که با باز کردن در کابینت درون آن‌ها هم روشن شود، به این صورت که زاویه چراغ‌ها باید به سمت کابینت‌ها باشد.

کلام پایانی

در نهایت، نورپردازی خانه مهم‌ترین بخش در دکوراسیون است؛ چرا که زیبایی سایر اجزا دکوراسیون داخلی خانه شما به نحوه نورپردازی بستگی دارد؛ پس اگر تمام این اصول را به درستی و با هماهنگی انجام دهید، خواهید دید که جلوه و زیبایی خانه شما چندین برابر خواهد شد و حتی بدون کوچک‌ترین تغییری در وسایل خانه می‌توانید تغییر چشم‌گیری در دکوراسیون خانه خود ایجاد کنید.

از این مطلب خوشتان آمد؟ لطفا به اشتراک بگذارید

About The Author

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا